Spreekwoord van de dag

Hij is meester over de wereld, die meester over het pure Zelf is.

Van jezelf houden

Van jezelf houden, hoe doe je dat?
Om onvoorwaardelijk van een ander te kunnen houden is het belangrijk om eerst bij jezelf te beginnen. Als je niet van jezelf houdt is het heel moeilijk om van een ander te houden zonder voorwaarden te stellen.

Dan is het al snel: “ik hou van je, maar………”of “ik hou van je, als………” . En je schiet in de stress als de ander niet doet wat je graag wilt.

Van jezelf houden betekent het loslaten van alle hoge eisen en verwachtingen die je aan jezelf stelt en waarmee je jezelf onder druk zet. Je accepteert jezelf precies zoals je bent, met alle leuke en alle minder leuke kanten. Van jezelf houden is stoppen met jezelf steeds te veroordelen. Het is helemaal JA zeggen tegen jezelf.
Je hoeft nergens aan te voldoen.

Onvoorwaardelijke liefde is een staat van Zijn en zegt iets over je mogelijkheden om contact te maken met die diepe bron van liefde in jezelf.
De ander is alleen een spiegel om je eigen liefde in te kunnen waarnemen. Het klinkt mooi zul je denken, maar hoe kom ik in contact met die bron van liefde?

Om dit in de praktijk te brengen heb ik de volgende oefening bedacht.

 • Stap 1: je gaat met je aandacht naar je hart.
  Waarom je hart? Omdat je hart zelf uit onvoorwaardelijke liefde bestaat. Je hart pompt en pompt en pompt, vol liefde, ongeacht wat je denkt of zegt of doet.
  24 uur per dag is je hart onvoorwaardelijk voor jou in de weer en het vraagt er niets voor terug. Het stelt zich belangeloos in dienst van jou.
  Je hart gaat gewoon door met kloppen ook als je allerlei negatieve gedachten of gevoelens produceert. Je hart is onvoorwaardelijk in zijn liefde en het maakt deel uit van jou. Je hebt de onvoorwaardelijke liefde dus al binnen handbereik.
 • Stap 2: Stem je af op die kwaliteit van onvoorwaardelijkheid van je hart en stuur je hart een glimlach vol dankbaarheid.
  Je beantwoordt de liefde van je hart met dankbaarheid. Je laat je hart weten dat je overstroomt van liefde voor al het harde werken. En voel wat dat doet voor je hart en voor jou. Vervolgens stel je voor dat je hart de liefde doorgeeft aan je bloedcellen en dat deze met elke hartslag de bloedbaan in wordt gepompt. Je bloed neemt die liefde mee door je lichaam heen. En je oefent en oefent en oefent, zo vaak als je maar kan.
 • Stap 3: Je kunt vervolgens de oefening uitbreiden naar andere delen van je lichaam die ook zo onvoorwaardelijk voor jou in de weer zijn.
  Zoals je nieren, longen, lever, immuunsysteem, je hersens, je huid. En dan kun je het oefenen uitbreiden naar je gedachten, je gevoelens, je gedrag. En hoe meer je oefent hoe meer liefde je gaat voelen voor en vanuit jezelf. Als je jezelf kunt voeden met liefde hoeft de ander jou niet meer te vullen. Dan vervalt de basis van de voorwaarden. Je kunt dan van de ander houden omdat je jouw eigen schoonheid in de ander terugziet en omdat je samen meer liefde kan produceren. Onvoorwaardelijk.